Introductie AstroTrac Travel Mount

Ik wilde altijd al iets met astrofotografie doen, maar door het meteoren waarnemen kwam daar weinig van terecht. Aangezien ik regelmatig op reis ga naar heldere oorden zocht ik altijd al iets transportabels. In het voorjaar van 2001 kocht ik uiteindelijk een tweedehands reismontering. Het betrof een Vixen Photoguider type 1.

Picture 2: AstroRocker with his first travelmount: a Vixen Photoguider type 1.

In de nacht 18/19 november 2001 ( http://www.koenmiskotte.nl/meteors/Jalbum%20meteoren/04%20Leonids%202001/ ) maakte ik hiermee aardige opnamen van de Leonidenstorm welke zichtbaar was boven oost Azië. Toendertijd gebruikte ik een Canon T70 spiegelreflex voorzien van een Canon FD 50 mm F 1.4 ssc lens. Bijgaande compositie is gemaakt met opnamen die toen zijn gemaakt.

Picture 2: Leonid Meteor storm 18/19 november 2001. Taken at the XingLong Observatory near Beijing, China. Camera: Canon T-70 with commando-back and a Canon FD 50 mm F 1.4 lens. Film: Kodak Elite II 400 asa. See: http://www.xinglong-naoc.org/English/

Maar verder deed ik weinig met de Photoguider. Dit veranderde in 2004. Mijn collega waarnemer Jaap van ’t Leven had een digitale spiegelreflex camera Canon EOS 10D aangeschaft en gedurende de Leoniden actie in 2003 in Moncarapacho in Portugal liet hij mij de voordelen van zo’n camera zien. Hij gebruikte net als ik een Vixen Photoguider en direct na een opname kon hij de scherpstelling en poolafstelling controleren. Was dat eenmaal gelukt dan was het gewoon de Timer Controller instellen en plaatjes schieten.

In 2004 schafte ik dan ook een Canon EOS 10D en een Timer Controller TC 80N3 aan. Ik startte met meteorenfotografie en wat later kocht ik een Zenitstar 16 mm lens. Deze lens werd later vervangen door een originele Canon EF 15 mm F 2.8 fish eye lens. De astrofotografie startte pas in januari 2005 met de verschijning van komeet C/2004 Q2 Machholtz. Ik nam van Jaap een Canon EF 100 mm F 2.0 lens over en kon hiermee meteen de komeet fotograferen op 15 januari 2005. In eerste instantie nog met wat hulp van Jaap kon ik deze komeet fotograferen. Wat een kick gaf dat: na goed scherpgesteld en goede afstelling van de oude Vixen Photoguider verschenen op de display van de Canon 10D haarscherpe plaatjes van de komeet. In de daaropvolgende maanden kon ik deze komeet meerdere keren vastleggen.

Picture 3: Comet C/2004 Machholtz 15 januari 2005 around 23:15 UT. Kamera: Canon EOS 10D with Canon EF 100 mm F2,0.

Na verloop van tijd kocht ik meerdere monteringen en zelfs wat kleine kijkers. Zo bezat ik een Vixen Super Polaris, een Vixen Great Polaris en zelfs een Vixen GP-DX met een Sensor type 3 sturing. Ik heb verder een 45 mm Miniborg, een William Optics Zenitstar 66 mm SD, een William Optics Megrez 80 ED triplet APO en een Megrez 72 mm APO gehad. Hiermee maakte ik ook vooral komeetopnamen. Doordat vlakbij mijn achtertuin een lantarenpaal staat moest ik altijd de spullen meezeulen naar de Ermelose Heide en ik merkte dat ik dit met steeds meer tegenzin deed. Tijdens de verschijning van komeet C/2007 N3 Lulin was ik het zat. Het kostte teveel moeite en tijd (naast het waarnemen van meteoren dat altijd doorging en de werkzaamheden voor de Dutch Meteor Society: http://www.dmsweb.org ) om de opnamen te maken en te verwerken. In 2007 verkocht ik alle monteringen en kijkers met de bijbehorende assesiores.

Daarvoor in de plaats kwam de nieuwe witte Vixen Photoguider type 2. Terug naar de basis dus met de Canon EF 100 mm F 2.0 als hoofdinstrument. Inmiddels had ik een Canon EOS 40D aangeschaft. Dat was een enorme verbetering ten opzichte van de good old Canon EOS 10D. De 40D bezat namelijk live view en een veel groter display waardoor scherpstellen een simpele aangelegenheid werd. Met de Vixen Photoguider en de 40D met de Canon EF 15 mm maakte ik fraaie opnamen van de Geminiden in 2007 vanuit Portugal.

Picture 4: Canon EOS 40D with Canon EF 15 mm F 2.8. Composition of Geminids photographed during the night 13/14 december 2007 near Evorá, Portugal.
http://www.koenmiskotte.nl/meteors/Jalbum%20meteoren/10%20Geminids%202007/

Op de ATT van 2008 in Essen zag ik een eigenaardig nieuwe type reismontering staan: de Astrotrac TT320. Het was een licht gewicht reismontering en kon op een stevig fotostatief geplaatst worden. De draaibare arm met poolzoeker zag er wel wat fragiel uit. Inderdaad waren daar problemen mee getuige reviews op het internet. In 2008 kon ik een tweedehands Kenko Skymemo aanschaffen. Deze volgmontering gold als de nauwkeurigste reismontering die er was en inderdaad kon ik met de tweedehands aangeschafte Canon EF 400 mm F 5.6 telelens volgopnamen maken tot 4 minuten zonder dat er volgfouten zichtbaar waren. Echter, het hele systeem was toch behoorlijk zwaar en alleen bruikbaar vanaf locaties op 50 graden noorderbreedte of zuidelijker. Met het oog op de astroreizen zag ik toch op tegen het gezeul. Ondertussen was de Astrotrac TT320X uitgekomen en bleek een verbetering ten opzichte van de eerste versie. Ook kwam rond die tijd het AstroTrac Travel System uit, bestaande uit de AstroTrac TT320X, een fraai gebouwde aluminium pier en een AstroTrac TW 3100 wedge. Na lang wikken en wegen besloot ik wederom tot de verkoop van spullen, de Kenko (met vele assesoires) en de Canon EF 400 mm F 5.6 werden weer verkocht.

De reden om de Canon EF 400 mm F 5.6 type L te verkopen was dat ik voor mijn 25 jarig jubileum op mijn werk een Canon EF 200 mm F 2.8 type L heb gekregen. Dit was een perfecte lens voor astrofotografie en met een toekomstige aanschaf van een Canon 2x teleconverter II maak ik er een 400 mm F 5.6 telelens van. Via de firma Ganymedes in Amstelveen kocht ik in het voorjaar van 2010 een komplete AstroTrac Travel system bestaande uit de AstroTrac TT320X, de aluminium pier en de TW3100 wedge. Dit werd nog aangevuld met de AstroTrac TH 3010 head voor betere balans.

Helaas bleek tijdens het uittesten van de AstroTrac TT320X dat deze steeds vastliep. Dezelfde dag nog had ik kontakt met Richard Taylor, hoofd van de AstroTrac firma. Meteen werd mij een nieuwe AstroTrac aangeboden en binnen een week had ik deze binnen! De kapotte AstroTrac werd op hun kosten weer teruggestuurd. Wat een uitstekende service van deze firma! Hulde! De AstroTrac TT320X werd inmiddels niet meer gemaakt en stuurde men dus de opvolger op: de AstroTrac TT320X-AG. Het apparaat is vrijwel hetzelfde als de AstroTrac TT320X maar dan met autoguiding mogelijkheden op de R.A. as.

Picture 5: My AstroTrac Travel Mount.

In juli 2010 kon ik de eerste volgopnamen van de sterrenhemel maken. Ik begon met de fish eye lenzen (Canon EF 15 mm F 2.8 en de Sigma 4,5 mm F 2.8 EC DX circulair fish eye). Dit lukte al snel steeds beter en inmiddels heb ik al volgopnamen van 4 minuten gemaakt met de Canon EF 200 mm F 2.8 type L lens. In deze categorie vind je alle opnamen gemaakt met de AstroTrac.