Southern Delta Aquariid Expedition 2011: Namibia.Inleiding.
Na de zeer geslaagde actie op La Palma 2008 werd al nagedacht over een nieuwe mogelijke actie rond de zuidelijke delta Aquariiden 2011. Gedacht werd aan een nog zuidelijker locatie dan La Palma. Extra reden hiervoor was dat het in 2011 acht jaar geleden was dat ondergetekende getuige was van een korte opleving van de zuidelijke delta Aquariiden in de nacht van 28/29 juli 2003. De ZHR die nacht bereikte kortstondig een hoogte van 40-45, terwijl in de uren ervoor en erna de ZHR rond de 15 lag. Dit jaar konden we zonder maanlicht en op dezelfde zonnelengte waarnemen. In het voorjaar van 2009 werd besloten om Namibië als waarneemlocatie uit te zoeken. Het aantal heldere nachten in de maand juli (het is daar dan winter) is zeer hoog. Normaal gesproken is het dan elke nacht helder. In de zomer van 2009 verscheen in eRadiant de oproep van Carl en mij om deelnemers te vinden voor een actie in Namibië. Uiteindelijk werden dat acht personen. Er was intussen al contact gezocht door Carl met de mensen van de Hakos Guestfarm.
In het najaar van 2010 werd de vlucht geboekt , een directe vlucht vanaf de luchthaven van Frankfurt naar Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Vanaf Amsterdam zijn er geen directe vluchten naar Windhoek, dan moet je in bijvoorbeeld Londen overstappen op een andere vlucht. Verder werd een plaatsje geboekt op de hogesnelheidstrein van Utrecht CS naar Frankfurt luchthaven. Daarmee waren v.w.b. de reis alle voorbereidingen klaar. In 2010 en 2011 werd nog wat extra apparatuur aangekocht, zoals een EOS 450D, een 35 mm F 2.0 groothoeklens en extra spulletjes voor op de Astrotrac.
Klaas Jobse zou simultaan video waarnemingen doen met Jaap van 't Leven die op de Tivoli farm verbleef. Ook werd nog een video systeem voorzien van een tralie om spectra mee op te nemen. De resultaten van deze activiteiten zijn nog niet bekend.

Reisverslag 24 juli.


Photo 1: Duveltje says: please don't go....

Zondag 24 juli was het zover, de dag van vertrek van de reis waar al drie jaar naar uitgekeken was. Dat ging nog niet van een leien dakje… Ik zou de extra vroege trein nemen naar Utrecht, want je weet nooit hoe het bij de NS gaat. Om 8:00 uur 's ochtends keek ik op de website van NS naar eventuele storingen op het traject Ermelo-Utrecht CS. Niets aan het handje. Echter, toen ik deze site nog eens checkte om 09:30 uur bleek dat door een gebroken bovenleiding nabij Putten geen treinverkeer mogelijk was tussen Zwolle en Amersfoort. Er werden bussen ingezet met een vertraging van 1 uur. Gloeiende gloeiende. En als klap op de vuurpijl: enkele minuten later belde Casper, er stonden wat elkaar tegen sprekende berichten op de site van NS highspeed over de trein tussen Utrecht CS en Frankfurt luchthaven. Op één van de sites stond zelfs dat deze trein 50 minuten eerder zou vertrekken. Besloten werd om meteen te vetrekken. Lizzie zou mij naar Amersfoort brengen met de auto. Helaas zou ik door deze actie een aantal zaken vergeten mee te nemen…
Daar geen intercity's tussen Amersfoort en Utrecht… Om 10:45 kon ik dan een stoptrein pakken naar Utrecht. Bij een 50 minuten eerder vertrekkende trein had ik 10 minuten om over te stappen op Utrecht. Gelukkig bleek op Utrecht CS dat de trein op de normale tijd (…) zou vertrekken. Wat een ergernis meteen die eerste reis....


Photo 2: Fun at airport Frankfurt

Even later zie ik Casper, Inneke en Michel en nemen we nog een bak koffie. Enige tijd later zitten we in de trein en op het vliegveld van Frankfurt zien we Carl en Peter. Na de paniek dat Carl een tas vergeten was in de pendelbus tussen het station en het vliegveld (en die we gelukkig terugvonden) konden we heel snel inchecken bij de balie Namibian Air. Daarna volgde een maaltijd op het vliegveld en om 20:50 uur vlogen we naar Namibie. Een vlucht van 10 uur. Van slapen kwam amper iets terecht, daarvoor zijn de stoelen te oncomfortabel. Boven de evenaar wat onstabiliteit in de lucht, vanuit het vliegtuig zagen we fraaie onweersbuien hangen.

25 juli 2011.


Photo 3: Arrival Windhoek, Namibië

Om 05:45 uur locale tijd land het vliegtuig op het vliegveld van Windhoek. Als we uit het vliegtuig stappen zien we in het oosten de halfvolle maan staan. Het lijkt net als de maan in de avond in het westen vanaf het noordelijke halfrond. Nadat we door de douane gekomen zijn kunnen we de bagage ophalen en nog wat later ontmoeten we Waltraud en Friedhelm. We worden vervolgens in een grote landrover naar Hakos gebracht. Een autorit van drie uur dwars door Windhoek en vervolgens de Namibische natuur. Fraaie uitzichten en we zagen zo nu en dan wat wild lopen waaronder een tiental springbokken.


Foto 4: views on the Kupferpass...


Foto 5: Road to nowhere....or... to Hakos!

Op Hakos aangekomen ontmoetten we Klaas Jobse die er al een paar dagen zit. Daarna eten we snel wat en gaan vervolgens slapen en wat voorbereidingen doen voor de eerste nacht. Want wat is het er fraai: mooie uitzichten, strakblauwe luchten dus dat beloofde wat. Carl, Casper en Peter stellen in het avondzonnetje hun apparatuur op. Peter heeft een kleine all sky gebouwd en Carl steld twee Canon 5D's met Canon EF 14 mm F 2.8 optieken op. Deze draaien de hele nacht door met als doel meteoren vast te leggen. Ikzelf wil mijn spullen op de Astrotrac hangen, maar deze wil ik pas de tweede nacht inzetten. Ik ben nu nog te moe van de reis en als ik dan meteen deze spullen op ga zetten dan is dat bij mij het recept om dingen verkeerd te laten gaan….
Overigens blijkt nu dat ik mijn tandenborstel ben vergeten. Gelukkig hadden Michel en Inneke nog een nieuwe mee die ik kon gebruiken.


Foto 6: Hakos Gästefarm

25/26 juli 2011.
Na het avondeten (meestal rond 17:30 uur locale tijd) stappen we naar buiten. De ogen zijn nog lang niet aan het donker gewend, maar meteen zien we een zeer heldere melkweg in het zenit hangen. Casper kijkt naar het westen en ziet daar ook de zeer heldere melkweg. Nee Casper, dat is het westelijke zodiakale licht. Als we eenmaal aan het donker gewend zijn dan zien we dat deze kegel tot in het zenit reikt… Het eerste sterrenbeeld wat ik herken is de kop van de Draak. En meteen zie ik de Lier en de Zwaan (op zijn kop) hangen. Kijk ik naar het zuidwesten dan springt meteen het Zuiderkruis in het oog. En al starhoppend zie ik steeds meer zuidelijke sterrenbeelden. De Schorpioen en de Schutter staan in het zenit! Het is een kraakheldere hemel, net zo goed als in 1998 vanuit Delingha, China tijdens de Leoniden regen. Alleen had ik toen de wintersterrenhemel en nu was het dan de zomersterrenhemel die zichtbaar was.


Foto 7: Hakos Guesthouse


Foto 8: our rooms (Photo: Carl Johannink)


Photo 9: more rooms


Photo 10: It all works on wind- and solar energie!

Wat was dan een kraakheldere lucht? Denk aan een heel klein en heel zwak lichtkoepeltje in het noordoosten (Windhoek). Verder geen licht en lichtkoepels. Denk aan het zwak oplichtende landschap door het sterrenlicht (van o.a. de Melkweg). Denk aan een enorme lichtzuil ‘s avonds die vanuit het westen tot bijna in het zenit reikt: het zodiakale licht. Denk aan de melkweg van horizon naar horizon met talloze deep sky objecten voor het blote oog zichtbaar: de M objecten in o.a. Sagittarius, Ophiuchus en Schorpioen. Maar ook zuidelijke objecten zoals de bolhopen 47 Tucanae, omega Centauri of het sterrenstelsel Centaurus A. Denk aan de donkere nevels zoals de Kolenzak nabij Crux (wat een prachtig sterrenbeeldje is dit!), de Pipe nebula of de donkere nevels in de Zwaan. Als Crux halverwege de nacht laag op de horizon staat, is de Kolenzak nog steeds duidelijk zichtbaar. Denk aan de Grote (LMC) en Kleine Magelhaense (SMC) wolken. Aan het begin van de nacht staat de LMC in onder culminatie en is ze gewoon zichtbaar vlak boven de horizon. Aan het einde van de nacht staan ze hoog en knallen ze eruit.
Denk aan allerlei zwakke zaken die vanuit NL niet zichtbaar zijn: de gegenschein in Capricornus was duidelijk zichtbaar en ook de lichtbruggen tussen het westelijke en oostelijke zodiakale licht waren zichtbaar. Met links en rechts ervan een zwarte hemel achtergrond. Grensmagnituden tussen de 6.6 tot tegen de 7.0… Een hoop objecten heb ik gezien met mijn B&L 8x42verrekijker, soms adembenemende beelden. Vooral de donkere stofnevels waren gaaf, je had soms echt de indruk van een 3D beeld. De achtergrond geluiden waren er ook: bij geen wind krekels, soms geluiden van zeebra's en bavianen o.i.d.


Photo 11: Peter van Leuteren's all sky camera.


Photo 12: Carl is preparing his two Canon 5D camera's. Both are equipped with Canon EF 14 mm F 2.8 lenses.


Photo 13: the milky way is great from Hakos!

Er wordt waargenomen tussen 21:06 en 02:07 UT (dat is 22:06 en 03:07 lokale tijd). De hemel is schitterend helder en we liggen vlakbij de rots waar de kamera's staan. Dit was geen ideale plek doordat het nogal hobbelig was. Het eerste uur is het nog goed zoeken naar de radiant posities van de zuidelijke delta Aquariiden, Capricorniden, Antihelions en Pisces Austriniden (PAU). Ook het herkennen van sterrenbeelden was een prioriteit, dit in verband met het classificeren van deze zwermen. Al snel had ik het gevoel dat hier geen problemen lagen, ik leerde snel. De grensmagnitude was hoog: lm 6,82 in stertelgebiedje 21 (ligt in de sterrenbeelden Aquarius en Pisces Austrinus). De herkenbare sterrenbeelden stonden op zijn kop zoals de Zwaan, de Lier, Arend, Pegasus… Er was aardig wat meteoren activiteit: de uurtellingen voor de zuidelijke delta Aquariiden (vanaf nu SDA genoemd) liepen op tot 11. Ook de Capricorniden waren duidelijk herkenbaar, er verschenen tussen de 3 tot 6 trage meteoren vanuit0 Capricornus (=Steenbok). Samen met de sporadische activiteit gaf dit totale uurtellingen van rond de 30-40 meteoren. De mooiste meteoren waren onder andere een drietal sporadischen van -3, -2 en -1. De Capricorniden lieten twee exemplaren zien van -1 en 0.
In totaal zag ik in 5,02 uren effectief 166 meteoren (41 SDA, 21 CAP, 6 PAU, 0 PER, 9 ANT en 89 SPO). Een mooi resultaat voor de eerste nacht.

26 juli 2011.
Overdag wat relaxen en op adem komen van de eerste nacht. Tevens heb ik met Friedhelm de zuil opgebouwd waarop de Astrotrac vastgezet kon worden. De kabels werden gelegd. Casper stelde daar ook zijn Astrotrac op zodat hij ook van het stroompunt bij de zuil kon profiteren. Rond zonsondergang hang ik alvast de Canon EOS 40D en Canon EOS 450D aan de Astrotrac. De 40D is voorzien van de Canon EF 15 mm F 2.8, de 450D met de Canon 35 mm F 2.0. Na het avondeten ga ik aan de slag met de Astrotrac.


Photo 14: Koen and Casper working on both Astrotrac mounts (Photo: Carl Johannink)


Photo 15: Koen and his Astrotracmount (Photo: Casper ter Kuile)


Photo 16: Klaas in his pose... Two camera's on the Astrotrac: a Canon EOS 40D with a 15 mm lens and a Canon EOS 450D with a Sigma ET-X 4.5 mm fish eye lens.

26/27 juli 2011.
Eerst de kamera's aangezet en gecheckt of alles goed is ingesteld. Casper leende vervolgens nog wat spullen van mij (een 220V voeding voor de 20D en een TC 80N3) omdat er bij hem zaken kwijt waren geraakt en/of kapot. Het vinden van de zuidelijke hemelpool viel erg mee, met een kwartier was deze goed. Ik kon tot 2 minuten belichtten met een 200 mm telelens. Net toen we met één van de duitse waarnemers stionden te kletsen lichtte de grond en hemel even twee maal fel op. Een Capricornide van -6 in het zenit die o.a. door Peters kamera werd vastgelegd.
Ik neem waar vanaf een grasveldje dat door Michel werd gebruikt in de eerste nacht. Dat lag een stuk comfortabeler. Om de 1,5 uur liep ik vervolgens naar mijn Astrotrac om hem te resetten en de kamera's opnieuw te richtten.
Er werd door vermoeidheid wat minder waargenomen, tussen 21:23 en 01:16 UT (een uur voor maansopkomst). SDA uurtellingen iets hoger: 13 stuks maximaal. Voor de rest waren de aantallen vergelijkbaar met voorgaande nacht. In 3,03 uur effectieve waarnemingstijd zag ik 122 meteoren (37 SDA, 13 CAP, 2 PAU, 4 ANT en 66 SPO). De mooiste meteoren waren een -1 SDA en een -5 CAP met eindflare (01:02 UT).

27 juli 2011.
Er hangt wat bewolking in de lucht. Die dag worden de waarnemingen van voorgaande nachten uitgewerkt en gerust. Tegen het avond eten volgt weer het vaste ritueel: kamera's op de Astrotrac monteren. Bedenkelijk kijken we naar de hemel, er is veel stof aanwezig en er lijkt laag in het westen bewolking te hangen. Na een korte hazenslaapje worden Peter en ik wakker. Peter kijkt naar buiten en ziet: mist! Zeer dichte mist, geen ster te zien. Hum, dit is toch niet iets wat je zou verwachtten, later bleek dat het voorjaar in Namibië erg vochtig is geweest en mogelijk was dit een verschijnsel als gevolg van dat. Klaas Jobse had de nacht voordat wij arriveerden ook al mist gehad. Hopelijk wordt dit geen probleem… Een uurtje later kijkt Peter nog eens naar buitebn: helder! Maar aangekleed en wel buiten zag ik de zaak alweer dichttrekken. Deze nacht was dan ook verloren.

28 juli 2011.
Als we rond 10 uur locale tijd wakker worden is het grotendeels bewolkt (altocumulus) met enkele blauwe plekken. Naarmate de dag vordert verbeterd de zaak zienderogen. Laag in het noordoosten hangt een band middelbare bewolking, de laaghangende zooi lost langzaam op. Uiteindelijk is de lucht superschoon en strakblauw! Die middag maak ik mijn eerste wandeling naar een beekje in het dal. Een mooie wandeling van ruim 10 km over steile paden. Tegen de avond weer het bekende ritueel.


Photo 17: Wandering in the surrounding area of Hakos Guestfarm (Photo: Carl Johannink).


Photo 18: Water for the animals....

28/29 juli: het maximum van de SDA's!
Wat een knal heldere nacht! De lm loopt op tot 6.9. Maar ook: wat een enorme oostenwind. Die maakt het tot een koude aangelegenheid. De SDA's doen het ook erg goed met uurtellingen tot 45 meteoren. Zo nu en dan zien we heldere exemplaren. De mooiste meteoren waren een tweetal Capricorniden van -5, een CAP van -2 en -1 en een drietal SDA's van -1. De all sky van Peter legde een zestal Capricornide vuurbollen vast. Ik heb daarvan drie flitsen indirect gezien. Tegen de ochtend zie ik de eerste Perseiden van deze actie. De radiant van deze zwerm komt pas in de nanacht op en blijft laag in het noordoosten staan.
In totaal zie ik in 5,87 uren effectieve waarnemingstijd 186 SDA, 34 CAP, 5 PAU, 3 PER, 1 KCG en 136 SPO. In totaal dus 374 meteoren. Ook deze nacht neem ik nog waar vanaf het veldje met Michel en Peter. Casper en Carl blijven bij de Astrotracs.

29/30 juli 2011.

Na wederom een rustig dagje een waarneemnacht. Nu neem ik ook waar nabij de Astrotracs. Dit zou zo blijven tot de laatste nacht. De lucht is nog steeds superhelder (Lm 6.8). De SDA activiteit is vrijwel even hoog als de nacht ervoor. Wel verschijnen iets meer heldere SDA's. De Capricorniden doen het ook goed, maar produceren geen vuurbollen die visueel gezien werden. Hoogtepunt was wel de verschijning van een dubbele -3 CAP. Michel en Peter kijken recht naar dat ding en zien dat het dus twee Capricorniden waren van -3 op slechts een graad uit elkaar. Ikzelf zag wel een dubbel nalichtend spoor hangen, twee ragfijne lijntjes naast elkaar. Deze meteoor is fraai vast gelegd door Carl (Canon EOS 5D met Canon EF 14 mm F 2.8) en Peter (EN-94 all sky kamera).
In totaal zie ik in deze nacht gedurende 4,79 uren 190 SDA's, 26 CAP, 5 PAU, 1 KCG, 12 ANT, 1 PER en 130 SPO. In totaal dus 365 meteoren.


Photo 19: the observatory of Urania (Hove, Belgium)


Photo 20: another observatorium

30 juli 2011.
Vandaag volgt een tweede wandeling, ditmaal 14 km lang. Vanaf Hakos duiken we een dal in om vervolgens weer enkele stevige klimpartijen. Einddoel was de telefonie toren die in oostelijke richting stond. Daarna via de gewone weg weer terug naar Hakos. Uiteidnelijk hebben we drie uren gewandeld, we zagen in de electriciteits palen enkele bavianen zitten.


Photo 21: Tree


Photo 22: Baboon in a powerpole


Photo 23: Termite mound

30/31 juli 2011.
Wederom een heldere nacht waarbij de grensmagnitude aan het einde van de nacht wat daalde door stof. De wind is er dan ook helemaal uit. De activiteit van de SDA's was nu duidelijk lager dan voorgaande twee nachten, maximum uurtellingen tot iets in de 40. Visueel zag ik geen vuurbollen, maar zag twee keer een lichtflits: twee CAP vuurbollen die achter mijn rug verschenen: een -4 en -7 CAP. Beiden werden natuurlijk weer fraai vast gelegd door Peter.

In 4.60 uren effectief zag ik 124 SDA, 14 CAP, 3 PAU, 10 ANT en 112 SPO. Dit was de laatste nacht waarin uitgebreid meteoren werden waargenomen en gefotografeerd. Na deze nacht zou wat meer nadruk komen te liggen op de astrofotografie.

31 juli/1 augustus.
Overdag maken we een groepsfoto omdat Klaas die dag weer zou vertrekken naar Nederland. Ook werd duidelijk dat de heiigheid verder toenam. In de avond en nacht werd een aantal deep sky objecten vast gelegd door de Canon 40D met de 200 mm tele. Ook komeet C/2009 P1 Garradd werd verschalkt, ze stond vlakbij de bolvormige sterrenhoop M15. Met de 8x42 bino werd ook regelmatig gekeken naar deep sky objecten.


Photo 24: Paricipants of the SDA 2011 expedition:
Fltr: Peter van Leuteren, Inneke Vanderkerken, Michel Vandeputte, Carl Johannink, Casper ter Kuile, Klaas Jobse and Koen Miskotte. Photo credits: Peter van Leuteren.

Meteoren werden ook nog gezien: in 2.95 uren effectief en een dalende grensgrootte van 6.8 naar 6.6 werden toch nog 133 meteoren geteld: 51 SDA, 12 CAP, 1 PAU, 2 PER, 6 ANT en 61 SPO. De Capricorniden lieten zich weer van hun fraaie kant zien met een aantal exemplaren van respectievelijk -5, -3, -2 en -1.

1 augustus 2011.
Vandaag zou het eerste uitstapje plaatsvinden. Gedurende twee dagen zouden we o.a. de Sossusvlei en de Sesriem Canyon bezoeken. Rond 12:00 uur vertrekken we. Onderweg stoppen we om een groot vogelnest in een boom te bekijken. Vervolgens volgt een kort bezoek aan een Namibian Police Station (en gevangenis) in het dorpje Nauchas. Er zit daar iemand in de gevangenis die Waltraud kent en ze wil hem een pakketje eten brengen.
Als we het omheinde terrein oprijden zien we de gevangenen gewoon buiten zitten en spelen o.a. gezamenlijk met de politie een spel. Alles lijkt in harmonie verlopen. Een hok van 5 bij 5 meter (verdeelt in twee aparte ruimten) is de “gevangenis”. In elke ruimte slapen 6 personen in stapelbedden. Er is nog wel een wc aanwezig, maar dit is toch iets waarin je niet opgesloten wilt worden….


Photo 25: First stop...(Photo by Carl Johannink)


Photo 26: a bird's nest.


Photo 27: Namibian Police Station and jail in Nauchas


Photo 28: jail...


Photo 29: Police man


Photo 30: Police and prisoners playing a game...

Hierna vangt de rit aan richting Sossusvlei. Op de Spreethoogtepas stoppen we even om van het adembenemende uitzicht te genieten. Daarna vervolgen we de weg naar Camp Gecko. Daar kon je van alles kopen: Namibische sieraden en er werden messen gemaakt. Ook kon je er camperen. Ook daar een geweldig uitzicht over de Namibische vlakten.


Photo 31: View from Spreethoogtepass (Photo by Carl Johannink)


Photo 32: Koen is making pictures (Photo by Carl Johannink)


Photo 33: view over the Namibian Desert (Camp Gecko)


Photo 34: view over the desert (Photo: Casper ter Kuile)

Vervolgens rijden we door via Solitaire naar de Naukluft lodge waren we de nacht zullen doorbrengen. De lodge lag aan de rand van een groot uitgestrekt gebied (the Namibian Desert) met een fenomenaal uitzicht. Na koffie met küchen rijden we door (ongeveer 1 kilometer ) naar het soft Adventure Camp. Het behoort bij de Naukluft Lodge en zijn kleine twee persoonshuisjes gemaakt van steen en tentdoeken. Daarin staan twee bedden, een wc en douche. Erg simpel, maar wel schoon. Later die avond gaan we weer terug naar de lodge en aan een lang gedekte tafel genieten we van het lekkere eten en vooral het fenomenale uitzicht. De maan was 2 dagen oud en stond hoog aan de hemel met het asgrauwe schijnsel. Een grote uil vloog rond op zoek naar hapjes. Die avond gaan we vroeg naar bed want de volgende ochtend moesten we om 4:50 uur klaarstaan voor ontbijt en vroeg vertrek naar de Sossusvlei.


Photo 35: the Naukluft Lodge


Photo 36: view from the Lodge...


Photo 37: Soft Adventure Camp of the Naukluft Lodge.


Photo 38: having fun: Casper (with camera), Carl & Koen (Photo: Peter van Leuteren)


Photo 39: Groupphoto! Fltr: Peter, Michel, Carl, Casper, Inneke and Koen (Photo: Peter van Leuteren and Siggi)


Photo 40: Small moon above the desert


Photo 41: Lovely dinner at the Naukluft Lodge...view over the desert (Photo: Casper ter Kuile)

2 augustus 2011.

4:15 uur: de wekker gaat af. Snel effe douchen (koud water…) en klaar. Na een simpel ontbijt vertrekken we in het donker naar de Sossusvlei. Buiten wordt het steeds mistiger. Bij Sesriem komen we in een rij te staan voordat de weg naar de Vlei open gaat. Er moet ook een toegangsbewijs gekocht worden. Vandaar uit is het nog 63 km rijden. DE zon komt op als we verder rijden. Langzaam aan verschijnen de beroemde rode zandduinen. We zien ook regelmatig dieren rondlopen zoals Springbokken, Oryxen en struisvogels. De weg wordt steeds moeilijker begaanbaar, zelfs de sterke 4x4 drive landrover heeft er moeite mee. Uiteidnelijk stoppen we nabij de Death Vlei. Daar wandelen we naar de beroemde dode bomen. Na een kleine twee uren lopen we terug naar de auto waar we een lunchpakket eten. Vervolgens lopen we een grote duin op. Tjonge, dat was zwaar, je voeten zakken een eind weg in het zand. Boven aangekomen zijn we bekaf. Eraf was wel leuk…


Picture 42: waiting by the entrance of the Sossus Vlei


Photo 43: Dune 45.... (Photo credits: Carl Johannink)


Photo 44: Start of the first walk to Dead Vlei (Photo: Carl Johannink)


Photo 45: Dead Vlei (Photo: Casper ter Kuile)


Photo 46: Dead tree in Dead Vlei


Photo 47: Another dead tree


Photo 48: Scenic view


Photo 49: more views...


Photo 50: Yes, we made it (Photo: Carl Johannink)


Photo 51: Koenie on a dune (Photo: Carl Johannink)


Photo 52: on top of a big dune (Photo: Casper ter Kuile)

Hierna vertrekken we weer richting Hakos. Eerst nog een kort bezoek aan de Sesriem Canyon. Helaas duurde dat niet zo lang doordat we wat laat vertrokken. In het gat Solitaire brengen we een bezoek aan Mooche McGregors Desert Backery. Een klein bakkerijtje waarin naast Mooche twee bakkers werkten aan appeltaart. We nemen allemaal een bak koffie of thee en een stuk appeltaart. Die smaakte best! Mooche, afkomstig uit zuid Afrika) zit eruit als een soort van Onslow maar dan met lang haar.


Photo 53: Koenie at Tropic of Capricorn (Steenboks keerkring). Photo: Waltraud Eppelmann (thanx!)


Photo 54: Mooche the backer..
. (Photo: Carl JOhannink)

Hierna volgt een lange rit naar Hakos. We stoppen nog even bij een groot bord midden in de woestijn met daarop: Tropic of Capricorn. Dit is de Steenboks keerkring. Vervolgens via de Gamsberg pas naar Hakos. Helaas zien we van de Gamsberg pas weinig want het is al donker. Wel werden verschillende keren bavianen en zeebra's gezien. We hadden zelfs bijna een botsing met een zeebra die vlak voor de auto overstak. Om 18:30 uur komen we aan op Hakos. Na een maaltijd en napraten over de afgelopen dagen gaan we vermoeid het bed in. Deze twee dagen waren een welkome afwisseling van de waarnemingsnachten.


Photo 55: Sesriem Canyon

2/3 augustus 2011.
Ondanks de vermoeidheid wordt er toch nog een meteoren sessie uitgeperst. Eerst werd komeet C/2009 P1 Garradd nog vastgelegd. Tussen 23:55 en 02:30 UT kon ik gedurende 2.18 uren effectief meteoren kijken. Ik zag zo nog 35 SDA's, 4 CAP, 1 PAU, 1 PER, 2 ANT en 43 SPO. In totaal dus 86 meteoren. Geen vuurbollen en de lucht was nog steeds erg heiig. De SDA's lieten tussen de 10 en 15 exemplaren per uur zien.

3/4 augustus 2011.
Wederom een nacht met astrofotografie en meteoren kijken. Nog steeds een heiige lucht waarin de Lm bleef hangen rond de 6.6. Deze nacht ongeveer dezelfde aantallen SDA's als voorgaande nacht. En fraai exemplaar van -3 werd gezien. In totaal zie ik in 3.17 uur waarnemen 39 SDA, 14 CAP, 1 PAU, 3 PER, 6 ANT en 66 SPO. In totaal dus 129 meteoren.

Overigens waren er deze nacht serieuze problemen met de Astrotrac. Ze liep enkele malen helemaal vast. Misschien door het stof. Na enige tijd prutsen houd ik het voor gezien. De volgende dag maar eens op mijn gemak bekijken.

4/5 augustus 2011.
Hetzelfde stramien als voorgaande twee nachten. In de avond flink wat cirrus, maar na een kort slaapje bleek het al stukken beter. De maan staat nog een uur boven de horizon en er hangen her en der nog wat plukken cirrus. Ik gebruik de tijd dat de maan nog op is om de Astrotrac opnieuw uit te lijnen. Gelukkig gaat het nu weer goed. Talloze deep sky objecten en ook weer komeet C/2009 P1 Garradd worden vastgelegd.
Al gaande verbeterd de hemel, uiteidnelijk is het weer net zo helder als in de nachten rond het SDA maximum. Ik neem ook weer meteoren waar: tussen 0:38 en 4:20 UT (tegen de ochtendschemering) zie ik in 3.18 uur effectieve waarnemingstijd 111 meteoren (24 SDA, 5 CAP, 2 PAU, 8 PER, 7 ANT en 65 SPO). De SDA's zijn nu een stuk minder actief dan in de voorgaande nachten. Er worden er 6-10 per uur geteld. Weinig heldere meteoren. De wind was wel weer enigszins aanwezig.

Overdag heb ik nog een derde wandeling gemaakt.

5/6 augustus 2011.
Opnieuw astrofotografie afgewisseld door meteoren kijken. Deze nacht is het wederom weer kraakhelder. 3,25 uren effectief kijken leverde 20 SDA, 6 CAP, 3 PE, 7 ANT en 79 SPO op (totaal 115 meteoren). Meteen aan het begin van de waarnemingen zag ik een -3 SDA uitdoven nabij de Schorpioen. Dat was een leuke binnenkomer. WEat later in de nacht zie ik nog een SPO van -3. De wind staat er inmiddels weer vol in en van tijd tot tijd waaiden de dekens of kussens weg. Het maakte het waarnemen weer tot een koude aangelegenheid.

6 augustus 2011.
Vandaag hebben we nog een spectaculaire autorit naar de Gamsberg. Via en omweg rijden we langzaam het steile pad op met soms fraaie uitzichten. Op het platte deel van de berg brengen we een bezoekje aan het gebouw waarin een 42 cm telescoop staat. Na een lunch vertrekken we enkele uren later weer naar Hakos.


Photo 56: Entrance to the Gamsberg route


Photo 57: Caspers statue ;-)


Photo 58: Steep rocky roads with gradients up to 20 %...


Photo 59: Yesss, there we are...


Photo 60: Koenie on top (Casper thanx!)


Photo 61: buildings on top of the Gamsberg.


Photo 62: a 42 cm Newton telescope.


Photo 63: Ostrich on our way back.

6/7 augustus 2011.
De laatste nacht. De Astrotrac is alweer opgeborgen en dus wordt het alleen meteoren kijken. Ik lig nu weer op het grasveldje met Michel en Peter. Zo nu en dan komt Casper langs met koffie. Tussen 23:55 en 03:31 UT zie ik in 3.60 uren effectieve waarnemingstijd 146 meteoren, waarvan 28 SDA, 6 CAP, 6 PER, 6 ANT en 100 SPO. Er worden geen vuurbollen gezien en de lucht was weer kraakhelder (Lm 6.8).

Nacht
SDA
CAP
ANT
KCG
PER
PAU
SPO
TOT
Teff
Lm
Fireballs
25/26-7
41
21
9
0
0
6
89
166
5,02
6,8
1
26/27-7
37
13
4
0
0
2
66
122
3,03
6,8
1
28/29-7
186
34
9
3
3
5
134
374
5,87
6,8
2
29/30-7
190
26
12
1
1
5
130
365
4,79
6,8
2
30/31-7
124
14
10
0
0
3
112
263
4,6
6,8
0
31/01-8
48
12
6
0
2
1
64
133
2,95
6,7
2
2/3-8
35
4
2
0
1
1
43
86
2,18
6,6
0
3/4-8
39
14
6
0
3
1
66
129
3,18
6,6
1
4/5-8
24
5
7
0
8
2
65
111
3,18
6,7
0
5/6-8
20
6
7
0
3
0
79
115
3,25
6,8
2
6/7-8
28
6
6
0
6
0
100
146
3,6
6,8
0
Total
772
155
78
4
27
26
948
2010
41,65
11
Overview of all my meteor observations

7 augustus 2011: terug reis.
Overdag worden de laatste waarnemingen uitgewerkt en de koffers gepakt. Rond 13:50 vertrekken we vanuit Hakos naar Windhoek vliegveld. In Windhoek zetten we de twee Oostenrijkse amateurs af bij het appartement van Waltraud en Friedhelm. Zij vliegen pas de volgende dag naar München. Vervolgens rijden we nog even langs enkele objecten in Windhoek zoals een kerk en het paleis van de president van Namibië.

Om 17:00 uur stipt arriveren we op het vliegveld. Na afscheid genomen te hebben van Waltraud kunnen we door de douane en checken in bij Air Namibia. OP het vliegveld nog wat dingetjes gekocht voor Lars en Lizzie. Dan volgt de lange terug (nacht) vlucht van Windhoek naar Franfurt. Na 10 uur arriveren we daar onder een vrijwel bewolkte hemel. In een restaurant eten we wat en spelen een spelletje Uno. Daarna nemen we afscheid van Carl en Peter. De trein arriveerd in Utrecht rond 14:00 uur. Aldaar afscheid van Michel, Inneke en Casper. Ik arriveer in Ermelo tegen 15:00 uur alwaar Lars mij ophaalt in zijn “nieuwe” auto. Het einde van weerr een onvergetelijke reis. Dank aan Waltraud en Friedhelm voor de gastvrijheid en dank aan de mede reizigers Carl, Casper, Michel, Inneke, Klaas en Peter voor de leuke tijd en samenwerking.

Observations july/august 2011 Namibia.
25/26-07-2011
26/27-07-2011
28/29-07-2011
29/30-07-2011
30/31-07-2011
31/01-08-2011
02/03-08-2011
03/04-08-2011
04/05-08-2011
05/06-08-2011
06/07-08-2011

 

AstroRockers Blog

Meteor observations of Koen Miskotte

Southern Delta Aquariids (SDA)

Introduction
1984 (Provence)
1985 (Provence)
1986 (Provence)
2001 (Chios, Greek)
2003 (Crete, Greek)
2006 (Provence)
2008 (La Palma)
2011 (Namibia)


Meteorshowers

Introduction
Quadrantids
Lyrids
eta Aquariids
Southern Delta Aquariids
Capricornids
Perseïds
kappa Cygnids
Draconids
Orionids
Taurids N + S
Leonids
Geminids
Ursids

Year results