AstroRockers Blog

Noorderlicht - Poollicht - Aurora 6 april 2000

In de nacht van 6/7 april 2000 zou ik meteoren gaan waarnemen vanuit de achtertuin aan De Heuvel 6, Ermelo. Enkele minuten voordat de wekker afging maakte Lizzie (mijn vrouw) mij al wakker en zei: "De hemel ziet er raar uit, met een vreemde rode kleur!". Ik antwoordde: "Wellicht cirrus of wolken die het (natrium) stadslicht weerkaatsen". Ondertussen vervloek ik de weergoden, want ik zie alweer een meteorensessie mij door de neus geboord worden... Even naar buiten kijken maar. Hmm, wat een vreemde lucht. Inderdaad rood, maar ik zie ook sterren. En ik zie een witte kolom van licht ontstaan die snel langer wordt. Dan pas valt het kwartje: het is poollicht!
Snel pak ik mijn Canon T70 met het Canon FD 2.8/15 mm objectief, een statief, gooi snel een kleuren diafilm in de kamera en ga de tuin in. Daar kijk ik omhoog en zie fraai poollicht met rode vlekken en witte stralen (streamers) die bewegen. Ik ga snel foto's nemen, maar dat is nog niet zo makkelijk. De tuin is namelijk één grote bouwput. De komende week komen bouwvakkers een sierlijke muur metselen in de tuin en hebben al hun spullen daar al neergezet: stenen, betonmolen, steigers etc. etc. Zodoende moest ik als ik bepaalde delen van de hemel wilde vastleggen steeds verhuizen met het statief en camera. Desondanks werden er aardige platen geschoten! De mooisten staan hieronder.

Foto 1: één van de eerste foto's die ik nam. Onderaan is duidelijk groene aurora te zien, daarboven meer rood poollicht met ertussen de "witte kolommen". Camera: Canon T70 met commandoback, Canon FD 15 mm F 2.8 lens en Kodak Elite II 400 diafilm. Belichtingstijd onbekend, waarschijnlijk minder dan 30 seconden op basis van de sterren. Door de gebruikte fish eye lens onstaan er vreemde perspectivische effecten aan de rand van de opname.

Foto 2: deze is enkele minuten later gemaakt. Vergelijk de opname met die hierboven en je ziet al goed verschillen. Camera: Canon T70 met commandoback, Canon FD 15 mm F 2.8 lens en Kodak Elite II 400 diafilm.

Foto 3: Een wat langer belichte opname waardoor het poollicht in het noorden wat overbelicht wordt, maar je goed ziet dat het zwakkere poollicht ook hoger aan de hemel te zien is. Hoe lang er belicht is weet ik niet meer, maar gezien de lengte van de stersporen wellicht tussen de 1 a 2 minuten. Camera: Canon T70 met commandoback, Canon FD 15 mm F 2.8 lens en Kodak Elite II 400 diafilm.

Foto 4: wellicht de mooiste opname van deze nacht. Het poollicht was inmiddels tot in het zuiden afgezakt en dat is vanuit Nederland vrij zeldzaam. Ik zag de corona niet visueel, maar dankzij de wat langere belichtingstijd (ik schat 2 minuten) staat ze er duidelijk op! De opname heeft ook in het sterrenkundig maandblad Zenit gestaan in een artikel van Marco Langbroek (link naar pdf file). Camera: Canon T70 met commandoback, Canon FD 15 mm F 2.8 lens en Kodak Elite II 400 diafilm.

Foto 5: "burning" Tree. Camera: Canon T70 met commandoback, Canon FD 15 mm F 2.8 lens en Kodak Elite II 400 diafilm.

Foto 6: een wederom wat langer belichte opname. Er is zelfs paarsgekleurd poollicht zichtbaar! Camera: Canon T70 met commandoback, Canon FD 15 mm F 2.8 lens en Kodak Elite II 400 diafilm.

 

Aurora

6 april 2000
29 mei 2003
29 oktober 2003
30 oktober 2003
20 november 2003
21 januari 2005

Externe
links

www.poollicht.be
www.poollicht.info Spaceweather.com
Meteors